Rast njemačke privrede | Ekonomist

Rast njemačke privrede

Berlin — Prognoze rasta najveće evropske privrede značajno su porasle, a očekuje se da će ona napredovati i u 2015. godini za 2,1 odsto.

Za ovaj rast treba zahvaliti jeftinoj nafti, niskoj vrijednosti eura i snažnoj domaćoj potrošnji.

Četiri instituta su prethodno za Njemačku prognozirale privredni rast od 1,2 odsto.

“Niske cijene nafte ostavljaju Njemcima više novca za potrošnju, a nizak euro podstiče izvoz”, rekao je glavni ekonomista instituta Ifo, Timo Volmeršauzer.

Iako je domaća potrošnja stub ekonomskog jačanja, Njemačka ostvaruje korist i od pozitivnih impulsa u ostatku evrozone, pa i spoljna trgovina doprinosi privredi, navodi se u zajedničkom saopštenju instituta.

Za 2016, instituti predviđaju privredni rast od 1,8 odsto, budući da će pozitivni efekti niskih cijena energenata postepeno slabiti.

Njemačka vlada je u januaru prognozirala rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) od 1,5 odsto u 2015, nakon rasta od 1,6 odsto iz 2014.

Instituti predviđaju da će stopa nezaposlenosti u Njemačkoj, koja je među najnižim u Evropi, ove godine pasti na 6,3 sa 6,7 odsto iz 2014, da bi se 2016. spustila na 5,9 odsto. Inflacija će po svoj prilici ove godine iznositi 0,5 odsto, a iduće 1,3 odsto.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top