Rast mogu da pokrenu samo najveći | Ekonomist

Rast mogu da pokrenu samo najveći

Istanbul — Grupa 20 najvećih ekonomija sveta (G20) mora da se usredsredi na povećanje produktivnosti radnika i konkurentnosti ako želi da pokrene privredni rast.

To je saopštila Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD), uoči sastanka G20 u Istanbulu.

Ministri finansija i guverneri centralnih banaka članica G20 razgovaraće danas i sutra u Istanbulu o načinima primjene akcionog plana čije su pokretanje dogovorili na lanjskom sastanku u Brizbejnu, s ciljem podizanja njihovog ukupnog bruto domaćeg proizvoda (BDP) za dva procentna poena u narednih pet godina u odnosu na 2013, prenosi Frans pres.

“Prioritet treba dati reformama za unapređenje vještina i znanja radnika i podizanje kvaliteta obrazovnog sistema. Vlade treba da podstiču konkurentnost i inovacije da bi olakšale ulazak novih firmi na tržište, kao i lakše preusmjeravanje rada i kapitala ka najproduktivnijim kompanijama i sektorima”, navodi OECD.

Strukturne reforme su u mnogim razvijenim ekonomijama usporile u posljednje dvije godine, poslije niza aktivnosti za vrijeme globalne finansijske kize.

Reforme sprovedene od početka 2000-ih su doprinijele rastu BDP-a po stanovniku od oko pet odsto u prosjeku, a za najveći dio tog rasta zaslužno je povećanje produktivnosti, navodi organizacija.

“Evropa treba da bude hrabrija u podsticanju investicija u privatnom sektoru, pogotovo u infrastrukturi. Mi u Evropi treba da budemo hrabriji u preduzimanju rizika”, izjavio je danas italijanski ministar ekonomije, Pjer Karlo Padoan.

Strukturne reforme, kao i fiskalna i monetarna politika, treba da budu dio svake strategije u cilju jačanja globalnog privrednog rasta, poručili su američki i britanski ministri finansija Džek Lu i Džordž Ozborn uoči sastanka G20.

“Naša poruka G20 je da vlade moraju da upotrijebe sve oružje koje imaju na raspolaganju da bi podržale svoje ekonomije i shvatile da je zajednički cilj G20 snažan, održiv i uravnotežen globalni privredi rast”, naveli su ministri, dodajući da je neophodno da Grčka odgovorno pristupi reformama, oporavku i privrednom rastu, uz blisku saradnju sa evropskim i međunarodnim partnerima.

Izvor: Tanjug

 

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top