Rast kineskih investicija u istraživanje nafte i gasa | Ekonomist

Rast kineskih investicija u istraživanje nafte i gasa

Kineske investicije u istraživanje nafte i prirodnog gasaporasle za 12,6 posto u razdoblju od 2012. – 2016. u poređenju sa prethodnih pet godina.

Kina je, uz stabilne investicije tokom proteklih pet godina, svjedočila kontinuiranom rastu naftnih rezervi.

Potrebno je naglasiti kako je najmnogoljudnija zemlja svijeta dosad otkrila više od deset naftnih polja od 100 miliona tona. Radi se takođe o zemlji koja je i najveći uvoznik sirove nafte, a Institut za ekonomiju i tehnologiju CNPC procijenio je kako je oslanjanje Kine na uvoz nafte tokom prošle godine premašilo 65%.

Sudeći prema petogodišnjem planu kojeg su u januaru ove godine objavili Nacionalni institut za razvoj i reforme te Nacionalna uprava za energetiku, Kina teži povećanju domaće proizvodnje sirove nafte na 200 miliona tona do 2020. s kapacitetima zaliha prirodnog gasa koje bi trebale premašiti 360 milijardi kubnih metara.

U ovogodišnjem izdanju predviđanja pod nazivom Energetskih izgleda svijeta i Kine do 2050., koje izdaje spomenuti institut, stoji kako će do 2030. čista energija poput prirodnog plina i nepetrohemijske energetike dominirati novim izvorima energije u Kini.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top