Rast industrijske proizvodnje 23 odsto | Ekonomist

Rast industrijske proizvodnje 23 odsto

Industrijska proizvodnja u Crnoj Gori u julu je porasla 23 odsto u odnosu na jun, pokazuju podaci Monstata.

“U odnosu na jul prošle godine proizvodnja je povećana u sektoru vađenje ruda i kamena 123,6 odsto i snabdijevanje električnom energijom, gasom, parom i klimatizacija 5,1 odsto, dok je u sektoru prerađivačke industrije smanjena 14,6 odsto”, navodi se u saopštenju Monstata.

U prvih sedam mjeseci ove godine, u odnosu na isti prošlogodišnji period, sektor vađenje ruda i kamena zabilježio je rast proizvodnje 129,9 odsto.

“Dva sektora su zabilježila pad proizvodnje – prerađivačka industrija 5,2 odsto i snabdijevanje električnom energijom, gasom, parom i klimatizacija 30,9 odsto”, rekli su iz Monstata.

Indeks prometa u industriji u Crnoj Gori u julu je porastao u odnosu na isti mjesec prošle godine 33,3 odsto, a u odnosu na prosječni prošlogodišnji promet 32,2 odsto.

“Za prvih sedam mjeseci ove godine, u poređenju sa istim periodom prošle, sektor vađenje ruda i kamena zabilježio je rast prometa 75,9 odsto, a sektor prerađivačka industrija 5,8 odsto”, zaključuje se u saopštenju.

 

Izvor: Rtcg

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top