Rast duga na globalnom nivou | Ekonomist

Rast duga na globalnom nivou

Wolfganga Schaeublea, njemačkog ministra finansija, zasigurno brine rast duga Kine. Naime, izjavio je kako je rast duga na nivou globalne ekonomije ‘razlog za zabrinutost’.

Konsultantska kompanija McKinsey je pokazala kako je u razdoblju od 2007. do 2014. godine dug narastao s 57 biliona dolara na 199 biliona dolara. To je brojka koja predstavlja 286 posto globalne proizvodnje. 2000. godine brojka je iznosila 246 posto.

Schaeuble je posebno izdvojio primjer Kine, te izjavio kako se ‘kineski dug učetvorostručio od 2007. godine’ i dodao kako kineski rast ‘počiva na dugu’.

Prema istraživanju kompanije McKinsey, ukupni dug Kine je narastao sa 7,4 biliona dolara u 2007. na 28,2 biliona dolara u 2014. godini. Ta brojka, izražena u postotku BDP-a, iznosi 282 posto domaće proizvodnje, što je više od duga bilo koje države koja spada u G20, uključujući SAD, Kanadu, Njemačku, Južnu Koreju i Australiju.

Usporavanje kineske ekonomije samo dodatno doprinosi Schaeubleovoj zabrinutosti.

Izvor: Lider
Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top