Rast cijene nafte na kraju nedjelje | Ekonomist

Rast cijene nafte na kraju nedjelje

Ova sedmica je na međunarodnim tržištima nafte protekla u izračunavanju da li će smanjenje proizvodnje od strane najvećih proizvođača nafte  u svijetu biti neutralisano rastom zaliha u Sjedinjenim Državama.

Nafta je u petak ipak bila na dobitku u odnosu na kraj prethodne nedjelje. Barel “brent” nafte, koja je međunarodni reper, u petak uveče se trgovao za 51,76 dolara, što predstavlja rast za 0,8% na nedjeljnom nivou. Američka WTI nafta je zabilježila nedjeljni dobitak 0,6% i ovonedjeljno trgovanje je zatvorila na 48,78 dolara po barelu.

Nafta je posljednjih nedjelja pod pritiskom povećane proizvodnje u Sjedinjenim Državama, koje nisu potpisnice globalnog sporazuma o smanjenju proizvodnje.

Nakon što su početkom sedmice oštro pale, cijene nafte su se počele oporavljati u srijedu nakon izvještaja Američke Uprave za energetiku (EIA) da su zalihe u zemlji pale, prvi put u 10 nedjelja.

“Tržišta su se fokusirala na rast zaliha u Sjedinjenim Državama, zaboravljajući da pogledaju stanje zaliha u ostatku svijeta”, kaže David Yepez, robni analitičar u “Exencial Wealth Advisors”, navodeći da je proizvodnja u Kini u prva dva mjeseca ove godine pala 8%, dok je uvoz povećan za 12,5 odsto. “A tu je još i, veća od očekivanog, potražnja iz Evrope i Indije”, kaže Yepez za “MarketWatch”

“Nastavak tih faktora može “pogurati cijene iznad 60 dolara po barelu do kraja godine”, smatra on.

Organizacija zemalja izvoznika nafte (OPEC) i drugi proizvođači, uključujući i Rusiju pristali su da u prvoj polovini 2017. smanje proizvodnju za skoro 1,8 miliona barela dnevno.

Nedavno je ministar za energetiku Saudijske Arabije Kalid Al-Falih izjavio je da bi OPEK i njeni partneri mogli da nastave sa rezanjem proizvodnje i posle juna ako globalne zalihe i dalje budu iznad petogodišnjeg prosjeka.

Rusija je preuzela obavezu da smanji proizvodnju za 300.000 barela.

Pad vrijednosti dolara pružio je dodatnu podršku protekle nedjelje. Slabiji dolar čini naftu, kao i drugu robu koja se obračunava u američkoj valuti, jeftinijom za imaoce drugih deviza što podstiče tražnju.

Sinoć je objavljen izvještaj konsalting kompanije “Baker Hughes” koji pokazuje da je broj bušotina u SAD prošle nedjelje porastao za 14 na 631, najviši nivo od septembra 2015. godine.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top