Rast cijena u Njemačkoj | Ekonomist

Rast cijena u Njemačkoj

Rat cijenama u njemačkoj maloprodaji u poslhednje se vrijeme smiruje. To znači da potrošači moraju pri kupovini sve dublje da zagrabe u džep.

Tako se polako ruši izvjesnost da je hrana u Njemačkoj najjeftinija u Evropi.

Bez obzira radi li se o mlijeku, siru, jajima ili voću: mnogi prehrambeni proizvodi su u Njemačkoj u posljednjih godinu dana znatno poskupjeli. Prema navodima Saveznog zavoda za statistiku porast cijena u iznosi oko tri odsto, gotovo dvostruko više od opšte stope inflacije. Jedan od razloga je prestanak rata cijenama koji je posljednjih godina bio vođen na njemačkom tržištu.

„Trenutno ni diskontni lanci, ni veliki lanci supermarketa nemaju interes da nastupaju agresivno na tržištu“, kaže Matijas Kvek iz kompanije Retailytics koja se bavi analizama tržišta.

Više novca u džepu

Dok su ranije velike diskontne akcije i popusti bili pravi događaji koji su se reklamirali u velikom stilu, danas je tu vrstu marketinga gotovo nemoguće pronaći.

„Sniženja cijena koja sada još tu i tamo bilježimo postala su prava rijetkost. S druge strane sve češće se bilježe slučajevi povećanja cijena prehrambenih proizvoda“, dodaje Kvek.

Tako je recimo tunjevina nedavno poskupjela za 30 odsto. A u drogerijama se sve češće podižu cijene za čitave grupe proizvoda. To onemogućava kupcima da izlaz potraže u kupovini alternativnih proizvoda. O razlozima takvog razvoja ovaj stručnjak kaže: „Radi se naprosto o činjenici da su potrošači spremni da troše više novca, budući da bolje zarađuju.“

Da mnogi potrošači imaju više novca na raspolaganju pokazuje i jedna studija Udruženja za istraživanje potrošnje (GfK), jednog od najvećih svjetskih instituta za analizu tržišta. Sve češće potrošači su spremni da pri kupovini – bez obzira radi li se o prehrambenim proizvodima ili i kozmetici – priušte sebi mali luksuz i posegnu za skupljim proizvodima.

To međutim ne znači da postupno poskupljenje mnogih prehrambenih proizvoda potrošači ne primjećuju. Prema navodima instituta za analizu tržišta Nilsen, u međuvremenu 74 odsto potrošača ima dojam da su cijene u porastu. Poređenja radi, taj je utisak prije godinu dana imalo 59 odsto ispitanika. Prema sopstvenim navodima, oko polovine potrošača na takav razvoj već reaguje i ciljano poseže za proizvodima koji imaju akcijske cijene.

Rast cijena umjesto rata cijenama

Povratak politici rata niskim cijenama po mišljenju Matijasa Kveka za sada nije opcija. „Dok god je profit koji se ostvaruje u trgovini prehrambenim proizvodima tako veliki, trgovci nemaju razloga da podstiču tržišnu utakmicu snižavanjem cijena.“

Povećana dobit se ne temelji na povećanoj ukupnoj količini proizvoda. „Kada se radi o količini prodanih proizvoda, tu se već duže vrijeme bilježi stagnacija“, napominju stručnjaci GfK. Zbog toga bi u konačnici ponovni talas smanjenja cijena na kraju među trgovcima doveo do većeg broja gubitnika no što bi ih od toga imalo koristi.

Iz perspektive potrošača situacija je naravno drugačija. „Donedavno su se trgovci hvalili tvrdnjom da nigdje u Evropi prehrambeni proizvodi za potrošače nisu tako povoljni kao u Njemačkoj. Nisam baš siguran da to i dalje važi“, zaključuje Kvek.


Izvor: B92

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top