Rast cijena nafte

Cijene nafte nastavile su rast poslije nedavnog oštrog pada, zahvaljujući oporavku kineskih akcija, pošto je vlada u Pekingu pojačala mjere podrške berzama.

Oporavak, koji je uslijedio poslije potonuća cijena kineskih akcija za 30 odsto, ublažio je zabrinutost u pogledu njihovog daljeg slabljenja širom druge najveće svjetske privrede i prvog potrošača energije, ali analitičari kažu da je ostalo da se vidi da li će se taj oporavak održati, prenosi agencija Frans pres.

Američka “laka” nafta (WTI) za isporuku u avgustu poksupjela je na Njujorškoj berzi 55 centi na 53,33 dolara, dok je nafta tipa “brent” za avgustovsku isporuku u Londonu poskupjela 62 centa na 59,23 dolara.

“Ima signala da su strani investitori optimističniji u pogledu napora koje Kina preduzima da spriječi klizanje vrijednosti akcija”, izjavio je tržišni strateg kompanije IG Markets u Singapuru, Bernard Ou.

“Međutim, smatram da treba biti oprezan i da je važno pratiti situaciju na kineskim tržištima u narednim sesijama”, rekao je on u komentaru situacije na berzi, podsjetivši da smo u prošlosti bili svjedoci da se “kineske akcije oporave u jednoj sesiji da bi se već sutradan strmoglavile nazad”.

Kod investitora je prisutna i nada da će dugom opterećena Grčka postići dogovor sa povjeriocima, pošto je Atina kasno sinoć dostavila detalje novog plana reformi radi spašavanja te zemlje od finansijskog kolapsa.

Kako navodi francuska agencija, novi paket pomoći podrazumijeva reformu penzionog sistema i povećanje poreza u zamjenu za ublažavanje duga i dobijanje spasilačkog zajma od evrozone.

Trgovci takođe pomno prate pregovore u Beču izmedju zapadnih sila i Irana o sporazumu o, kako piše Frans pres, odustajanju Teherana od nuklearnih ambicija zarad ukidanja zapadnih sankcija toj zemlji.  Ukidanje sankcija bi omogućilo povratak iranske nafte na globalno tržište, što bi dodatno doprinijelo gomilanju zaliha i pomoglo smanjenju cijena, kažu analitičari.

Izvor: Tanjug
Redakcija
Redakcija
Redakcija <a href="http://ekonomist.me">Ekonomista</a> donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top