Rast cijena goriva? | Ekonomist

Rast cijena goriva?

Cijene nafte porasle su u srijedu na međunarodnim tržištima nakon što su najnoviji podaci iz SAD-a pokazali pad zaliha nafte i stabilizaciju proizvodnje poslije višegodišnjeg razdoblja snažnog povećanja.

Na londonskom tržištu je cijena barela porasla 1,20 dolara u odnosu na prethodno zatvaranje, na 66,08 dolara. Na američkom tržištu se barelom trgovalo po 1,36 dolara višoj cijeni, od 61,50 dolara.

Potporu cijenama pružilo je jučerašnji izvještaj Američkog instituta za naftu (API), koje je pokazalo pad zaliha sirove nafte u prošloj sedmici za čak 6,7 miliona barela, osjetno iznad očekivanja. Očekuje se da će današnji službeni izvještaj potvrditi taj trend.

U međuvremenu je vlada u Washingtonu izmijenila prognoze domaće proizvodnje nafte i sada očekuje njen pad u idućoj godini za 160 hiljada barela dnevno. U prethodnoj prognozi su predviđali njen rast. Oporavak proizvodnje predviđaju tek u drugoj polovini iduće godine.

Ujedno su povisili prognozu globalne potražnje za naftom u 2015. za 20 hiljada barela dnevno, na ukupno 1,25 miliona barela dnevno, što je dodatno poduprlo uzlazni trend cijena.

“U takvom kontekstu bi sugestije o padu cijena bile prava ludost”, konstatuje Tamas Varga iz londonske brokerske kuće PVM Oil Associates.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) odvojeno je na svojim internet stranicama objavila da je cijena barela njene nafte u utorak iznosila 60,27 dolara, što znači da je porasla 85 centi u odnosu na prethodni trgovinski dan.

Izvor:
Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top