Raskid partnerstva: Suzuki će otkupiti svoje akcije od Volkswagena

U nedelju se okončalo četvorogodišnje partnerstvo između njemačkog Volkswagena i japanskog Suzuki Motora, objavio je Arbitražni sud Međunarodne trgovinske komore u Londonu.

Njemački automobilski gigant prodaće svoj udio u Suzukiju od 19,9 odsto akcija, objavila je kompanija Volkswagen sa sjedištem u Wolfsburgu. Japanci su već najavili da žele da otkupe udio u svojoj kompaniji bez treće osobe po tržišnoj cijeni.

Iz Suzukija poručuju da ne predviđaju nikakav uticaj na ovogodišnju zaradu. Iz VW poručuju da nisu još sigurni kako će prekid partnerstva uticati na tekuću likvidnost i profit dok u potpunosti ne izvrše predaju akcija. „Već smo sklopili ugovor sa investicionom bankom i u nekoliko narednih dana ćemo definisati buduće korake“, prenosi Reuters.

Volkswagen je kupio Suzukijeve akcije 2010. za 1,7 milijardi evra (Na zatvaranju berzi u petak, ovaj ulog vrijedio je 3,8 milijardi evra). Zauzvrat, japanska porodična grupa je stekla 1,5 posto redovnih akcija njemačke kompanija kako bi pojačala partnerstvo. Volkswagen je namjeravao da u partnerstvu sa Suzukijem razvije mali automobil za tržišta u razvoju. Nameračio se na jako vrijedno indijsko tržište, gdje je Suzuki ostvario jak uticaj sa svojim Marutijem.

S druge strane, Suzuki je trebao da pomogne Volkswagenu da svrgne s trona japanskog rivala Toyotu, koja je svjetski tržišni lider. To se dogodilo prvi put u prvoj polovini 2015. godine, ali bez učešća Suzukija.

Sud je utvrdio da je Suzuki zakonito prekinuo saradnju započetu 2009. godine s Volkswagenom dvije godine kasnije. Kao rezultat toga, njemačka grupa mora da proda svoj finansijski udio u Suzukiju. Čak i prije prekida, Japanci su, prema odluci, raskinuli ugovor o saradnji. Bitka za „razvod braka“ između Volkswagena i njegovog japanskog partnera Suzuki je okončana nakon gotovo četiri godine.

„Osjećao sam se kao da mi je mala koščica zapala u grlu“, izjavio je ovom prilikom izvršni direktor japanske kompanije Osamu Suzuki. „Sada se osećam osvježeno.“

Izvor:gdeinvestirati

Redakcija
Redakcija
Redakcija <a href="http://ekonomist.me">Ekonomista</a> donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top