Radnici sjevera zbog loših uslova života traže ostavku Boškovića | Ekonomist

Radnici sjevera zbog loših uslova života traže ostavku Boškovića

Radnicima sa sjevera je prekipjelo. Sa gradskog trga u Rožajama poručili su Vladi Crne Gore da je bilo dosta pljačke i diskriminacije. Zatražili su i ostavku ministra rada i socijalnog staranja Predraga Boškovića.

Sadik Klimeta, radnik iz Rožaja i predsjednik NVO Manjinski akcionari Gornji Ibar, objelodanio je da u tom gradu preko šest hiljada građana živi od socijalne pomoći, dok je hiljade iseljeno. Mladi svakodnevno odlaze, penzioneri preživljavaju sa 100 eura, dok bivši radnici žive od 70 EUR koje primaju sa Biroa rada.

„Sa sjevera se u posljednih osam godina 15 hiljada građana iselilo, a taj se trend nastavlja“, kazao je Klimenta.

Kap koja je prelila čašu je usvojanje zakona koji je omogućio da 420 radnika Kombinata aluminijuma, koji su zbog stečaja ostali bez posla, odu u prijevremenu penziju. Klimeta podsjeća da kada su predstavnici radnika sa sjevera to tražili, Skupština Crne Gore ih je odbila uz obrazloženje da je to klasično kršenje Ustava.


Bošković da podnese ostavku.

Klimeta podsjeća da je ministar Bošković nedavno ukinuo materijalnu naknadu hiljadama građana na sjeveru uz obrazloženje da oni mogu da se žale ukoliko su nezadovoljni. Zbog toga radnici traže njegovu ostavku, podsjećajući da nisu zaboravili „iznošenje miliona prema Podgorici, dok je bio predsjednik Upravnog odbora u Rudniku uglja Pljevlja“.

Radnici su na protestu zatražili da predsjednik Skupštine Ranko Krivokapić, naredne sedmice zakaže sjednicu na kojoj bi se raspravljalo jedino o rješavanju teškog ekonomskog stanja sjevera.

Drobnič da bude smijenjen.

Svetozar Čabarkapa, nekadašnji radnik iz Bijelog Polja kazao je da je sjever uništen, diskriminisan i opljačkan, dok poslednji primjeri u vezi sa slučajem bjelopoljske Opšte bolnice i ukidanja socijalnog davanja za građane sjevera, potvrđuju da se to uništavanje nastavlja.On je podsjetio da je industrijska zona u Bijelom Polju, koja je zapošljavala hiljade Bjelopoljaca, sada uništena, opljačkana i da je nazivaju grobljem.

„Danas su građani sjevera pokazali da mogu zajedno, bez obzira na nacionalnost, da se bore za svoja prava“, saopštio je Čabarkapa.

Radnici zahtijevaju i da predsjednik Evropske komisije (EK) Jean Claude Junckera smijenišefa Delegacije EU u Podgorici Mitju Drobniča, koji je u slovenačkim medijima građane i radnike sa sjevera nazvao nacionalistima, a sjever selom.
Učesnici protesta su tražili i da Vlada donese odluku da minimalna penzija ne može biti ispod najniže cijene rada i pokrene postupak i ispita kako su uplaćivani porezi i doprinosi za obavezno socijalno osiguranje radnicima sjevernog regiona na najniže garantovane dohotke.

Izvor: mina-info.me

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top