Rada će vratiti poziciju na domaćem tržištu | Ekonomist

Rada će vratiti poziciju na domaćem tržištu

Fabrika mineralne vode “Rada” u ovoj godini planira da vrati poziciju na domaćem tržištu i stvori proizvodni tim koji će biti spreman da prati njen dalji razvoj, dok će u narednoj sagledati mogućnosti izvoza u zemlje okruženja, rekao je za Glasnik Privredne komore suvlasnik te bjelopoljeske fabrike Boris Rašković. Fabrika je krajem februara ponovo otvorena, nakon što je prošle godine kupila Vater grupa za više od milion eura.

Osim jačanja na crnogorskom tržištu i sagledavanja mogućnosti izvoza u zemlje okruženja, Rašković kaže da im je plan i širenje asortimana kada su u pitanju gazirani napici sa ukusima. On je podsjetio da je Crna Gora do otvaranja fabrike imala 100 odsto uvoz gazirane vode. Rašković objašnjava da se svaki proizvođač u Crnoj Gori suočava sa izuzetno suženim prostorom za plasman proizvoda koji je zatrpan robom iz inostranstva i to najčešće onih proizvođača koji su već decenijama prepoznatljivi.

– Sve što uspijemo da prodamo na domaćem tržištu je supstitucija uvoza. Naše snage su sada usmjerene na što hitnije postizanje što boljih rezultata, kako bi jačanjem stvorili uslove za pregovore sa regionalnim distributerima, odnosno početak izvoza. Od našeg umijeća da približimo potrošačima važnost domaće proizvodnje, uz ponudu nespornog kvaliteta i cijene, zavisiće i rezultati koje ćemo ostvariti – ocijenio je Rašković.

On se osvrnuo i na ograničeni prostor za izlaganje vode u marketima, gdje su najprisutniji proizvodi velikih korporacija iz okruženja, što, kako ističe, automatski stvara teško premostivu prepreku za domaćeg proizvođača.

– Tu su pojedini proizvođači pokušali cijenom ili sličnim strategijama da povećaju prisutnost, ali to vodi u neprofitan rad koji rezultira gašenjem fabrike, što se i desilo kod nekoliko proizvođača. Vjerujemo da kod krajnjeg potrošača ne igra toliko ulogu cijena koja se na ovom proizvodu u marketu kreće u razlikama od dva do tri centa, već prisutnost određenog brenda na polici, vitrinama i na drugim pozicijama u marketu – objasnio je Rašković, dodajući da se te pozicije na policama u marketu plaćaju.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top