Rad "na crno" u Austriji u porastu | Ekonomist

Rad “na crno” u Austriji u porastu

Beč — Siva ekonomija i rad “na crno” u Austriji neprestano rastu, ali i pored toga ova zemlja nije među najugroženijima u tom pogledu među članicama EU.

Naime, problem sive ekonomije još izraženiji u Bugarskoj, Rumuniji i Hrvatskoj.

Siva ekonomija u Austriji bi ove godine mogla da dostigne iznos od 21,35 milijardi eura, to jest 8,14 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), prognozira profesor ekonomije iz Linca, Fridrih Šnajder.

Država, zbog rada “na crno”, gubi na osnovu neplaćenih poreza i doprinosa između dvije i 3,5 milijardi eura, ukazao je on. Gubitak na osnovu poreza, prema Šnajderu, nije tako strašan, jer novac zarađen “na crno” se troši u legalnim privrednim tokovoma.

U poređenju sa evropskim okruženjem, Austrija se u pogledu rada “na crno” i sive ekonomije nalazi na začelju liste. Pored Austrije, po udjelu rada “na crno” i sive ekonomije u BDP-u “jednocifreni” su samo još Luksemburg (8,3 odsto), Holandija (9,0) i Velika Britanija (9,4).

Međutim, Austrija spada među šest zemalja EU u kojima je rad “na crno” u porastu.

U Njemačkoj vrijednost ostvarene dobiti na osnovu rada “na crno” i u sivoj zoni iznosi 12,2 odsto BDP-a, a rekorderi su Bugarska sa 30,6 odsto, Rumunija sa 28 procenata i Hrvatska sa 27,7 odsto.

Šnajder prognozira da će ove godine siva ekonomija porasti za 4,5 odsto u poređenju sa 2014. Siva ekonomija je najprisutnija u Beču, gdje dostiže vrijednost od 5,88 miliajrdi eura.

Najveći udio u radu “na crno i sivoj ekonomiji ima građevinarstvo u Austriji (39 odsto), a visina prihoda se procjenjuje na 8,33 milijarde eura. Slijedi uslužna djetalnost sa 17 odsto, odnosno 3,63 milijardi eura.

Austrija je prije par godina pokrenula oštriju borbu protiv sive ekonomije i rada “na crno”, i to ne samo pojačanim kontrolama, već i pokušajem da se ilegalni poslovi prevedu u legalne privredne tokove, kroz takozvane “čekove za manje usluge”.

Šnajder se zalaže za dalje mjere, i predlaže poreske olakšiće za poslove i investicije u domaćinstvo, kao i zabranu učešća na javnim tenderima na period od tri do pet godina onim preduzećima, koja su uhvaćena da zapošljavaju radnike “na crno”.

Izvor: Tanjug

 

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top