PwC: Vještačka inteligencija će povećati globalni BDP | Ekonomist

PwC: Vještačka inteligencija će povećati globalni BDP

Globalni bruto domaći proizvod (BDP) će do 2030. godine porasti 14 odsto zahvaljujući vještačkoj inteligenciji, što iznosi dodatnih 15,7 biliona dolara za svjetsku ekonomiju, pokazalo je istraživanje kompanije PwC pod nazivom “Sizing the prize”.

Vještačka inteligencija će najviše unaprijediti produktivnost rada u narednom periodu što će svjetskoj privredi donijeti značajan rast prihoda, ali i kvalitet proizvoda zbog čega će se oni više prodavati.

Najveću dobit od vještačke inteligencije imaće Kina (26 odsto veći BDP 2030.) i Sjeverna Amerika (povećanje od 14,5 posto), što odgovara ukupnom iznosu od 10,7 biliona dolara i čini gotovo 70 odsto globalnog ekonomskog učinka.

PwC indeks uticaja vještačke inteligencije utvrđuje tri područja poslovanja sa najvećim potencijalom – dijagnostiku na bazi slike, proizvodnju na zahtjev i autonomno upravljanje saobraćajem.

Najveća apsolutna dobit za pojedini sektor ostvariće se u maloprodaji, finansijskim uslugama i zdravstvenoj njezi, gde će biti povećana produktivnost, vrijednost proizvoda i potrošnja.

Globalni lider za podatke i analitiku PwC-a Gerard Verweij je istakao da nijedan sektor ili preduzeće nisu ni na koji način imuni na uticaj vještačke inteligencije (VI): “Uticaj samo na produktivnost mogao bi transformisati konkurentnost, ili je čak i potpuno promijeniti. Preduzeća koja ne prihvate VI mogla će ubrzo početi da zaostaju za drugima i mogu izgubiti značajan tržišni udio”.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top