PwC: Predsjednici kompanija optimistični i pored brojnih globalnih rizika | Ekonomist

PwC: Predsjednici kompanija optimistični i pored brojnih globalnih rizika

Povjerenje u izglede rasta kompanija i prognoze rasta globalne ekonomije u 2017. ponovo su optimistični, uprkos ocjeni lidera brojnih kompanija da postoje mnogi razlozi za zabrinutost, pokazuju podaci o istraživanju mišljenja predstavnika menadžmenta širom svijera koje je sproveo PricewaterhouseCoopers.

U 20. godišnjem izvještaju navodi se da je čak 38 odsto ispitanih veoma uvjereno u izglede za rast svoje kompanije tokom narednih 12 mjeseci, naspram 35 odsto, koliko ih se tako izjasnilo na početku 2016. godine. Sa druge strane, 29 odsto predsjednika kompanija smatra da će ekonomski rast na globalnom nivou biti pozitivan, dok je to uvjerenje na početku 2016. imalo 27 odsto biznis lidera.

Rezultati istraživanja, predstavljeni danas na Svjetskom ekonomskom forumu WEF u Davosu, sugerišu da je, uprkos optimističnim očekivanjima predsjednika kompanija širom svijeta, nivo zabrinutosti povezan sa neizvjesnošću u globalnoj ekonomiji procijenjen je na 82 odsto.

Među vodećim razlozima za zabrinutost su prenosrmiranost, moguća nedostupnost potrebnih vještina, kao i protekcionizam, koji posebno zabrinjava kompanije koje posluju na većem broju tržišta.

Biznis lideri otvorili su i pitanje da li su efekti globalizacije bili vidljivi kada je riječ o smanjenju jaza između bogatih i siromašnih.

Samopouzdanje biznis lidera, za razliku od onoga što je bio slučaj tokom 2016. godine, raste u svim velikim državama, a najviše je u Indiji, gdje iznosi 71 odsto, u Brazilu 57 odsto, Australiji 43 odsto i Ujedinjenom Kraljevstvu 35 odsto. Rast samopouzdanja predsjednika uprava kompanija u Kini iznosio je 11 odsto, pa sada iznosi 35 procentnih poena, dok je u Sjedninjenim Američkim Državama uvećano šest odsto na 39 procentnih poena, a u Njemačkoj tri odsto na 31 procentni poen. Dvostruki rast samopouzdanja predstavnika biznisa zabilježen je u Švajcarskoj, dostigavši 34 odsto.

Prema ocjeni PwC pet država u kojima će dešavanja u kompanijama imati najveći globalni odjek su SAD, Kina, Njemačka, Velika Britanija i Japan.

Ana Nives Radovic
Ana Nives Radovic
The very first Montenegrin fintech author, financial analyst and author of "Dividing by Zero" scientific project.

Komentariši

Top