PwC: Do 2050. Kina bi mogla da postane najveća svjetska ekonomija | Ekonomist

PwC: Do 2050. Kina bi mogla da postane najveća svjetska ekonomija

Kina bi do 2050. godine trebalo da postane najveća svjetska ekonomija, dok bi SAD mogao izgubiti zamah i zaostati za Indijom, procijenila je u najnovijem istraživanju konsultantska kompanija PricewaterhouseCoopers (PwC).

Svjetska bi se ekonomija do 2050. moglo udvostručiti uz pretpostavku generalno podsticajnih mjera i izostanka većih globalnih katastrofa, procijenio je PwC u izvještaju pod naslovom “Dugoročna prognoza: kako će se promijeniti slika svjetskog gospodarskog poretka do 2050. godine”.

Na ljestvici 32 zemlje, bayiranoj na procjeni bruto domaćeg proizvoda (BDP) iskazanog paritetom kupovne moći (PPP), vodeće je mjesto pripalo Kini s procijenjenim BDP-om u 2050. godini od 58.500 milijardi dolara i petinom udjela u svjetskoj ekonomiji.
Slijedi Indija s BDP-om većim od 44.000 milijardi dolara, dok se SAD našao na trećem mjestu s procijenjenom vrijednošću BDP-a iskazanom PPP-om od 34.100 milijardi dolara, procjenjuju u PwC-u.

Četvrto mjesto pripalo je Indoneziji s procijenjenim BDP-om od 10.502 milijarde dolara, peto Brazilu sa 7.540 milijardi, a šesto Rusiji sa 7.131 milijarde dolara.
Među evropskim ekonomijama Njemačka je na ljestvici BDP-a zauzela deveto mjesto s procijenjenom vrijednošću BDP-a u 2050. godini od 6.138 milijardi dolara.
Ekonomije u nastajanju trebale bi i u idućih 30-ak godina biti motor rasta svjetskoe ekonomije i do 2050. godine činiti gotovo polovinu njene ekonomije, u odnosu na sadašnjih oko 35 posto, utvrdili su u američkoj konsultantskoj kompaniji.

Udio EU27, bez Britanije, u svjetskom BDP-u mogao bi se pak smanjiti ispod nivoa od 10 posto i time biti manji od BDP-a Indije.

“Očekujemo da će rast najvećim dijelom ostvarivati ekonomije u nastajanju i one u razvoju, pri čemu će sedam ekonomija u nastajanju- Brazil, Kina, Indija, Indonezija, Meksiko, Rusija i Turska – u iduće 34 godine rasti u prosjeku 3,5 posto godišnje”, napominju.

Poređenja radi, razvijene ekonomije u skupini G7 – Kanada, Francuska, Njemačka, Italija, Japan, Velika Britanija i SAD – će rasti u prosjeku samo 1,6 posto godišnje, procjenjuju u američkoj konsultanskoj kompaniji.
Među 27 zemalja EU najsnažnije bi trebala rasti Poljska, dok Britanija ima potencijal da nakon jenjavanja prelaznih posljedica Brexita raste u prosjeku snažnije nego EU27 u cjelini, napominju.

Današnje razvijene ekonomije i dalje će, procjenjuju u PwC-u, imati veći prosječni dohodak po glavi stanovnika i bolji standard, ali bi ekonomije u nastajanju do 2050. trebalo da osjetno napreduju u smanjivanju zaostatka.

“To će otvoriti sjajne prilike za kompanije spremne da dugoročno ulažu u ta tržišta”, ističu u PwC-u, upozoravajući pritom kako će to “zahtijevati strpljenje kako bi se prebrodile oluje kakvima smo u posljednje vrijeme svjedočili u ekonomijama, kao što su Brazil, Nigerija i Turska”

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top