Putin: Suverenitet Sjeverne Koreje se treba garantovati

Predsjednik Rusije Vladimir Putin kaže da je za Moskvu važno da se pronađe rješenje za nuklearne tenzije sa Sjevernom Korejom, kao i da u sklopu tog rješenja treba garantovati suverenitet te zemlje. Napominje i da potpuna denuklearizacija Sjeverne Koreje treba da uključi i garancije za njihov suverenitet.

– Ako se ne ponašate agresivno i ako ne satjerate Sjevernu Koreju u ćošak, rezultati koji su nam potrebni biće postignuti brže nego što mislite, i po manju cijenu. Pronalazak rješenja je od ključne važnosti, posebno kada je situacija na ivici rata –  kazao je ruski predsjednik.

Američki predsjednik Donald Tramp otkazao je samit sa sjevernokorejskim liderom Kim Džong Unom planiran za 12. jun u Singapuru, navodeći kao razlog strahovit gnjev i otvoreno neprijateljstvo u saopštenju Sjeverne Koreje od srijede. Tramp je potom ipak ostavio mogućnost novog sastanka, rekavši da čeka da li će Kim ponovo pokrenuti konstruktivni dijalog.

Putin je u Sankt Peterburgu takođe izjavio da je Moskva spremna na iscrpan dijalog sa SAD i kritikovao sankcije Zapada kao haotične.

– Mi svakako ne možemo biti zadovoljni nivoom i prirodom rusko-američkih odnosa. Mnogi problemi se pojavljuju, ali smo spremni za iscrpan dijalog – naveo je Putin na Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu, naglašavajući da Rusija ima neslaganja sa SAD, ali da su pozicije dvije zemlje slične u nekim pitanjima, navodeći kao primjer zabrinutost Moskve i Vašingtona za moguću trku u naoružanju.

– Ti koraci o kojima sada govorimo, povezani sa Sjevernom Korejom i Iranom, svakako nas ne zbližavaju, ali su oni i razlog za razgovor o tim pitanjima – zaključio je prvi čovjek Rusije.

 

 

Komentariši

Top