Putin: Suverenitet Sirije se mora poštovati | Ekonomist

Putin: Suverenitet Sirije se mora poštovati

Predsjednik Rusije Vladimir Putin rekao je izraelskom premijeru Benjaminu Netanjahuu da se suverenitet Sirije mora poštovati, poslije ovonedjeljnih vazdušnih udara na sirijsku vojnu bazu za koje su Rusija, Iran i Sirija optužile Izrael.

Kremlj je potvrdio da su Putin i Netanjahu razgovarali telefonom, o čemu su nešto ranije juče izvijestili izraelski mediji. U saopštenju je navedeno da je Putin istakao primarnu važnost poštovanja suvereniteta Sirije i pozvao na uzdržavanje od svake akcije koja će dalje destabilizovati situaciju u toj zemlji i predstavljati prijetnju njenoj bezbjednosti. Izraelski mediji su javili da je razgovor inicirao Netanjahu i ponovio da Izrael neće dozvoliti da se Iran vojno učvrsti u Siriji, odnosno da će nastaviti da se tome suprotstavlja.

Sirijska vazduhoplovna baza napadnuta je raketama u ponedjeljak pred zoru iz libanskog vazdušnog prostora, nešto više od 24 sata poslije navodnog hemijskog napada na Dumu kod Damaska za koji je Zapad optužio snage sirijske vlade. Izrael nije preuzeo odgovornost za napad na sirijsku bazu u kojem je poginulo 14 ljudi, uključujući sedam Iranaca, prema navodima izraelskih medija. Za tu zemlju je uobičajeno da ne komentariše svoje operacije u susjednoj Siriji.

 

Komentariši

Top