Putin: Sankcije Zapada Rusiji nanose štetu svima

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je u Beču da antiruske sankcije Zapada nijesu urodile plodom, navodeći da bi i Moskva i zapadne zemlje imale koristi od njihovog ukidanja.

Putin je to izjavio na zajedničkoj konferenciji za štampu sa austrijskim predsjednikom Aleksanderom Van der Belenom. On smatra da sankcije nanose štetu svima, onima koji su ih uveli, ali i onima protiv kojih su usmjerene.

Predsjednik Austrije rekao je da je njegova zemlja uvijek nastojala da doprinese smirivanju tenzija, dodajući da će to činiti i u budućnosti. Naglasio je da će Austrija ipak donositi odluke u skladu s politikom EU.

Za razliku od drugih članica EU, Austrija nije protjerala ruske diplomate poslije trovanja duplog špijuna Sergeja Skripalja i njegove ćerke Julije u Velikoj Britaniji.

SAD, Evropska unija i njihovi zapadni saveznici uveli su 2014. godine sankcije Moskvi zbog ruske aneksije Krima i podršci separatistima u istočnoj Ukrajini. Sankcije i pad cijene nafte doprinijeli su dvogodišnjoj recesiji u Rusiji.

Ruski predsjednik ocijenio je da bi ukidanje sankcija i obnavljanje pune saradnje bilo u interesu Moskve, ali i zapadnih zemalja.

Komentariši

Top