Putin privolio ulagače: Raste prodaja luksuznih nekretnina u Moskvi | Ekonomist

Putin privolio ulagače: Raste prodaja luksuznih nekretnina u Moskvi

Nakon usporavanja na ruskom tržištu nekretnina u prvoj polovini ove godine, prodaja elitnih stambenih objekata u Moskvi u posljednje vrijeme doživljava pravi „bum“.

Tokom oktobra rast prodaje luksuznih nekretnina bio je upola veći nego u istom mjesecu prethodne godine, dok je u prošlom mjesecu bio 25 odsto veći u poređenju sa novembrom prošle godine.

Ovakav nagli interes ulagača na tržištu nekretnina stručnjaci pripisuju novim zakonskim odredbama koje će stupiti na snagu 1. januara sljedeće godine, prenose agencije.

Naime, najnovijim zakonom u oblasti poreske politike povećan je rok, sa tri, na pet godina u kojem vlasnik plaća porez na prodaju nekretnine. To znači da onaj ko kupi nekretnine do kraja isti objekat može da proda u 2018. godini bez plaćanja bilo kakvih poreza, a ako nekretninu kupi u sljedećoj godini moraće da čeka 2021. godinu. U slučaju da nepokretnost prodaje prije isteka roka, plaća 13 odsto poreza na prodaju.

Po izvještaju Kalinka Group, manje od 10 odsto investitora je spremno da čeka pet godina.

Izvor: CdM

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top