Putin preporučuje službencima Krim za odmor | Ekonomist

Putin preporučuje službencima Krim za odmor

 

Moskva — Ruski predsjednik Vladimir Putin “preporučio” je državnim i javnim službenicima da svoj odmor provedu na Krimu, a ne na Jadranu, pišu hrvatski mediji.

“Dragi moji Rusi, ove sezone izbjegavajte Jadran i dođite na ljetovanje na Krim”, rekao je navodno Putin, piše Slobodna Dalmacija.

U prestojećoj ljetnjoj sezoni Hrvatska bi mogla da izgubi novih četrdesetak hiljada gostiju iz Ruske Federacije, odnosno 30 odsto prihoda od turizma na koje je Zagreb računao pošto je prošle godine na Jadranskom moru boravilo 140.000 ruskih turista.

Posljednji podaci organizatora putovanja iz Rusije govore kako je organizovani turistički samobraćaj prema Hrvatskoj u velikom zastoju i da, od prošlogodišnjih tridesetak čarter-letova aviona koji su slijetali u Pulu, Split i Dubrovnik, ove godine se planira realizacija, jedva, tri takva aviona.

Umjesto na Jadran, Rusi će ove godine masovno krenuti na odmor na Krim i u Soči, pa značajan pad rezervacija bilježe i Španija i Grčka, pošto je eventualnu nedoumicu hoće li Rusi krenuti put Jadrana ili negdje drugde na Sredozemlje, uklonio ruski predsjednik svojim nedavnim uputom svim državnim i javnim službenicima da “moraju” na odmor na Krim.

Kada se cijeloj toj situaciji doda i činjenica da je devalvacija rublja od gotovo 40 posto prepolovila kupovnu moć Rusa u prošlog godini, jasno je da turističke zemlje na ruske turiste, ove godine, ne trebaju previše da računaju.

“Veliki pad organizovanog turističkog saobraćaja iz Rusije ove godine nema veze s vizama, nego s Putinovom preporukom da svi koji od države dobijaju platu moraju na Krim, a tu je i pad standarda zbog devalvacije vrijednosti rublje. Naime, do prije pola godine njima je 10.000 rubalja bilo 300 eura, a danas je to 180 eura, zato su im cijene turističkih aranžmana u inostranstvu postale preskupe”, piše Slobodna Dalmacija.

Hrvatski list dodaje da je bankrot velikih turoperatora u Rusiji stvorio nepovjerenje i strah od putovanja i uplata, pa se masovno okreću “domaćem” turizmu na Krimu i u Sočiju.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top