Putin popušta, Kijevu jeftiniji gas | Ekonomist

Putin popušta, Kijevu jeftiniji gas

Predsjednik Rusije Vladimir Putin podržao je prijedlog da se Ukrajini produži popust na gas, koji će tako važiti do 1. jula.

Ruski premijer Dmitrij Medvedev je u susretu s predsjednikom rekao da vlada smatra odgovarajućim da se pozitivno odgovori na zahtjev ukrajinske strane i Gasproma, uz uslov da Ukrajina poštuje sve odredbe ugovora, prenio je Tas.

Predsjednik Rusije je istakao da po pitanju cijene gasa za Ukrajinu za tri mjeseca mogu biti donijete dodatne odluke. On je podsjetio da je cijena gasa ovako ili onako vezana za cijenu nafte, a situacija na svjetskim tržištima nafte je nestabilna. “Zbog toga ćemo za tri mjeseca morati da razmotrimo šta se dešava u toj oblasti, a zatim preduzmemo dalje odluke”, rekao je Putin.

“Polazimo od toga da se u ovom momentu ukrajinska privreda nalazi u veoma složenom položaju i uprkos činjenici da takva odluka nije baš najpovoljnija za naš budžet, imam u vidu odricanje od izvozne takse, ali i u tim uslovima smatramo da je moguće da podržimo zahtev Gasproma i ukrajinske strane”, kazao je Medvedev.

On je naglasio da svi osnovni uslovi postojećeg ugovora o gasu moraju strogo da se poštuju “uključujući i vraćanje duga nastalog do ovog momenta”.

Vlada će izdati nalog da se u naredna tri mjeseca zadrži režim sa popustom, dodao je Medvedev.

Kako je ranije rekao direktor Gasproma Aleksej Miler, kompanija se obratila vladi Rusije sa zahtjevom da se Ukrajini odobri popust na gas na tri mjeseca. Mogućnost davanja popusta Ukrajini predviđena je postojećim ugovorom između Gasproma i Naftogasa. Takav popust dat je u oktobru 2014. godine na period od pet mjeseci, koji ističe danas.

Nakon trostranih pregovora o gasu u Briselu održanih u oktobru prošle godine ministar energetike Aleksandar Novak je najavio da će cijena gasa za Ukrajinu od 1. aprila biti 348 dolara za hiljadu kubnih metara, javio je Tas ranije.

Na tu cijenu popust u drugom tromjesečju može biti 100 dolara za hiljadu kubika i na taj način će cijena gasa za Ukrajinu od aprila do kraja juna biti oko 250 dolara za hiljadu kubnih metara.

 

Izvor: Tanjug

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top