Putin očekuje sporazum o zamrzavanju proizvodnje nafte | Ekonomist

Putin očekuje sporazum o zamrzavanju proizvodnje nafte

Predsjednik Rusije Vladimir Putin izrazio je nadu da će Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEK) i Rusija postići sporazum o zamrzavanju proizvodnje, ocjenjujući da bi to bilo pravo rješenje za globalno tržište nafte.

“Sa stanovišta ekonomskog smisla i logike, bilo bi ispravno da se nađe nekakav kompromis. Uvjeren sam da to svi shvataju. Smatramo da je to pravo rješenje za svetsku energetiku”, izjavio je Putin u intervjuu agenciji “Blumberg” u Vladivostoku, gdje učestvuje na drugom Istočnom ekonomskom forumu, koji je otvoren danas.

Ruski predsjednik smatra da se spor oko učešća Irana na sastanku naftaša krajem septembra u Alžiru može riješiti.

“Iran startuje sa vrlo niske pozicije, zbog dobro poznatih sankcija prema toj zemlji. Bilo bi nepravedno da (njegova proizvodnja) ostane na nivou iz perioda sankcija”, ocijenio je on.

Putin je takođe rekao da se Rusija priprema za prodaju akcija domaće naftne kompanije Rosnjeft ove godine, dok se privatizacija drugog ruskog naftaša, Bašnjefta, prema njegovim riječima, za sada ne razmatra.

 

Izvor: Blic

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top