Putin objasnio: Ko i kako diriguje cijenama nafte | Ekonomist

Putin objasnio: Ko i kako diriguje cijenama nafte

Na cijene nafte utiču fundamentalni ekonomski i spekulativni faktori, rekao je predsjednik Rusije Vladimir Putin na sastanku sa predstavnicima naftne industrije.

“Trenutno vidimo da je globalno tržište nafte i gasa nestabilno. Na njega utiču fundamentalni ekonomski faktori, na prvom mjestu mislim na usporavanje ekonomskog rasta, ali i spekulativni faktori. Sve to utiče na tržište, kao i politički rizici”, rekao je Putin.

Ruska preduzeća se, kako je dodao, slažu sa idejom o zamrzavanju nivoa proizvodnje nafte, što je zvanična Moskva gotovo dogovorila sa međunarodnim partnerima.

“Aleksandar Novak (ruski ministar energetike) pregovara o tom pitanju (zamrzavanju proizvodnje nafte) i gotovo je postigao sporazum sa partnerima na globalnom tržištu”, naveo je Putin.

Istovremeno, ruski predsjednik je rekao i da je ruska naftna industrija ostvarila stabilan razvoj u prošloj godini.

“Generalno gledano, ruska naftna industrija je u 2015. godini pokazala da se razvija stabilno. Prošle godine, proizvedeno je rekordnih 534 miliona tona nafte, što je za 1,4 odsto više nego u 2014. godini”, precizirao je.

Najveći udio proizvedene nafte je, prema riječima Putina, isporučen domaćim naftnim rafinerijama.

“Više od polovine od ukupno proizvedene nafte u Rusiji je isporučeno domaćim rafinerijama i iskorišćeno je za pravljenje proizvoda sa visokom dodatom vrijednošću”,kazao je Putin, pozivajući istovremeno na očuvanje stabilnosti i održivog razvoja ruskog naftnog sektora.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top