Putin: Izvoznici treba da iskoriste sankcije | Ekonomist

Putin: Izvoznici treba da iskoriste sankcije

Predsjednik Rusije Vladimir Putin pozvao je biznismene da razvijaju domaće tržište dok se ne ukinu sankcije. 

“Eto naši partneri vide rješenje u nekim zemljama, sankcije će se ukinuti i šta ćemo onda? Moramo nekako da reagujemo, inače ćemo doći u veoma složenu situaciju u okviru Svjetske trgovinske organizacije (STO)”, rekao je on na forumu Poslovna Rusija.

“I dok se to ne dogodi, moramo da djelujemo energično”, dodao je Putin, prenosi Tas.

Prema njegovim riječima sada vlada, konkretno Ministarstvo industrije i trgovine i Ministarstvo poljoprivrede rade na formiranju neophodnih programa razvoja. Međutim, uticaj tih mjera će zavisiti prije svega od aktivnosti samog biznisa, naglasio je.

Putin je zatražio od Poslovne Rusije i drugih udruženja da podnesu konkretne predloge o tome šta je neophodno biznisu da bi se aktivno uključio u proces zamjene uvoza, da ozbiljno poveća izvozni potencijal kompanija iz nesirovinskog sektora.

Izvoznici treba da iskoriste oslabljenu rublju i sankcije, jer su te mogućnosti vremenski ograničene, rekao je šef ruske države.

“Sadašnja situacija nije jednostavna, da ne kažem da je teška”, priznao je on. U isto vrijeme promjena kursa rublje povećava cijenovnu konkurentnost domaće proizvodnje, otvara mogućnosti za preuzimanje kontrole novih niša i na nacionalnom i na međunarodnom nivou.

Putin je ukazao da takve mogućnosti mogu biti ograničene u vremenu i potrebno ih kompetentno i maksimalno brzo koristiti za rast nesirovinskog izvoza i za intenzivni razvoj sopstvenog tržišta.

Izvor: Tanjug

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top