Putin dao zeleno svjetlo za KriptoRublju | Ekonomist

Putin dao zeleno svjetlo za KriptoRublju

Ruski predsjednik Vladimir Putin dao je odobrenje za stvaranje nacionalne kriptovalute, saopštio je ministar komunikacija Nikolaj Nikiforov, nakon sastanka iza zatvorenih vrata.

Ministar je rekao da, kada se formira KriptoRublja, rudarenje (mining) drugih kriptovaluta biće zabranjeno, a tržište će u potpunosti biti regulisano od strane vlade.

“Dodao bih da ćemo pokrenuti KriptoRublju iz jednog prostog razloga – ako mi to ne učinimo, naše komšije iz Evroazijske ekonomske zajednice će to uraditi za nekoliko mjeseci”, kazao je Nikiforov.

Kako je saopšteno, sve finansijske operacije s KriptoRubljom biće oporezivane, a to će se odnositi i na povećanje vrijednosti.

“Prilikom kupovine ili prodaje KriptoRublje, stopa će biti 13 odsto od zarađene razlike. Ukoliko vlasnik ne može da objasni razloge za posjedovanje KriptoRublje, prilikom konvertovanja za ruske rublje, stopa poreza će biti 13 odsto od ukupne vrijednosti”, pojasnio je Nikoforov.

Nacionalna digitalna valuta biće stavljena i na međunarodno tržište, kazao je pomoćnik ruskog ministra za ekonomski razvoj Oleg Formičev, i naglasio da ne bi bilo smisla da valuta cirkuliše samo unutar zemlje.

“Ovo ne smije biti privatna valuta, već valuta koju država emituje i država reguliše, čime se omogućava cirkulacija digitalnog novca u digitalnoj ekonomiji”, zaključio je on.


 

Izvor: RT

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top