Pušten u opticaj jedan od najsigurnijih novčića na svijetu | Ekonomist

Pušten u opticaj jedan od najsigurnijih novčića na svijetu

Britance je iznenadila novi novčić funte koji je puštena u opticaj, i to dan uoči službenog pokretanja Brexita. Novost je što više nije potpuno zaobljen već dvanaestougaon. Ministarstvo finansija tvrdi da će novi novčić biti među najsigurnijim na svijetu i i podsjeća da je na svakih 30 sadašnjih novčića jedan falsifikovana. Novi novčić je finiji, lakši i nešto veći od sadašnjeg, a dizajnirao ga je Dejvid Pirs.

Na jednoj strani otisnut je lik kraljice Elizabete II., a na drugoj simboli Engleske (ruža), Škotske (čičak), Velsa (poriluk) i Sjeverne Irske (djetelina). Oko 1,5 milijardi novih novčića biće iskovano u Velsu, u Rojal Mintu, službenoj agenciji za britansku valutu. Nove funte postupno će stizati u banke i trgovine u idućih šest mjeseci.

Novim oblikom i izgledom staće se na put brojnim fajsifikatorima, kojim je novčić funte već niz godina bio na meti. Velika Britanija svake godine s tržišta povuče 3 miliona lažnih novčića 1 funte, a procjenjuje se da ih je trenutno u opticaju oko 45 miliona (3%).

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top