Pudžemon se predao policiji | Ekonomist

Pudžemon se predao policiji

Smijenjeni predsjednik katalonske vlade Karlos Pudžemon predao se danas briselskoj policiji. Zajedno sa njim u policijskoj stanici u Briselu predalo se i četvoro njegovih bivših ministara. Belgijsko Državno tužilaštvo najavilo je da će se tužilac u toku dana izjasniti u vezi s evropskim nalogom za hapšenje smijenjenog predsjednika katalonske vlade Karlesa Pudždemona i četvoro njegovih ministara. Briselski tužioci su napomenuli da razmatraju evropski nalog za hapšenje Karlosa Pudžemona i da se nadaju da će što prije pokrenuti ekstradicioni postupak.

Pudžemon je juče rekao da je spreman da sarađuje sa belgijskim vlastima, nakon što je Španija zatražila Evropski nalog za hapšenje. On je sa još nekim smijenjenim katalonskim zvaničnicima pobjegao u Belgiju nakon što ih je španska vlada smijenila, prije nedjelju dana.

Po Evropskom nalogu za hapšenje, moglo bi da prođe tri mjeseca prije nego što se katalonski lider Karlos Pudžemon i četiri člana smijenjene regionalne vlade vrate u Španiju.

– Belgijska vlada neće imati uticaj na budućnost smijenjenog kaltalonskog lidera Karlesa Pudždemona – naglasio je belgijski ministar pravosuđa Koen Gens, nakon što je Španija izadala nalog za njegovo hapšenje.

On je istakao da za razliku od normalne međunarodne ekstradicije, izvršna vlast ne igra nikakvu ulogu u proceduri Evropskog naloga za hapšenje.

– Sve ide preko direktnih kontakata između pravosudnih organa – rekao je belgijski ministar Gens.

Pudžemon je ranije rekao da nema namjeru da izmiče pravdi, ali da se neće vratiti u Španiju ukoliko ne dobije garancije da će tamo imati pravedno suđenje. On je, takođe, optužio špansko tužilaštvo da pothranjuje “želju za osvetom” protiv njega, a istovremeno je istakao da neće tražiti politički azil u Belgiji.

Komentariši

Top