Pudžemon opet kandidat svoje partije na izborima | Ekonomist

Pudžemon opet kandidat svoje partije na izborima

Karlos Pudžemon, smijenjeni predsjednik katalonske vlade i lider pokreta za otcjepljenje te španske pokrajine, ponovo će biti glavni kandidat svoje partije na regionalnim izborima idućeg mjeseca. Inače, on se nalazi u Briselu, gdje se bori protiv izručenja Španiji. Pudžemon je ranije u javnosti najavio da sačinjava listu kandidata na predstojećim izborima, koje je za 21. decembar raspisao premijer Španije, Marijano Rahoj.

– Na listi će se naći članovi Demokratske partije Katalonije, ali i separatisti bez političke pozadine, a lista će u izbornu trku ući pod nazivom “Zajedno za Kataloniju” – najavio je Karlos Pudžemon i napomenuo da će kampanju voditi iz Brisela, gdje se sa još četiri svoja bivša ministra suočava s postupkom ekstradicije na kraju kojeg bi mogli biti poslati nazad u Španiju kako bi se tamo suočili sa optužbama za pobunu i podsticanje na pobunu.

Zajedno sa više svojih bivših ministara, Pudžemon se sklonio u Brisel nakon što su španske centralne vlasti smijenile članove njegove vlade i preuzele kontrolu nad Katalonijom. Premijer Rahoj je iskoristio vanredna ovlašćenja kojima raspolaže da raspiše prijevremene izbore u Kataloniji za 21. decembar, u nastojanju da osujeti težnje separatista da uspostave novu katalonsku državu

 

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top