PU naplatila preko 146 miliona eura | Ekonomist

PU naplatila preko 146 miliona eura

Ukupna bruto naplata Poreske uprave (PU) u prva dva mjeseca ove godine iznosila je 146,14 miliona eura i bila je 16 odsto veća nego prošle godine, a devet odsto viša od planirane.

– Trend uspješnog ostvarenja naplatnog zadatka nastavljen je u ovoj godine, pa je PU u januaru i februaru prihodovala ukupan bruto iznos od 146,14 miliona eura, čime je ostvarenje iz prošle godine premašeno za 20 miliona, a plan naplate za 11 i po miliona – navodi se u saopštenju PU.

Iz PU su kazali da je poseban prioritet u njihovom radu uspostavljanje veće discipline na tržištu rada, tako da je naplata poreza i doprinosa na lična primanja zaposlenih iznosila 85,14 miliona, deset miliona više nego prošle godine, a osam više od planiranog.

Naplata poreza na dodatu vrijednost iznosila je 46,65 miliona eura, što je 16 odsto više nego prošle godine, odnosno četri odsto iznad plana.

Iz PU su naveli da je naplata poreza na dobit preduzeća iznosila 3,29 miliona eura, dok se uplate po osnovu te vrste prihoda od preko 35 miliona eura očekuju do kraja mjeseca, kada dospijeva obaveza prijavljivanja i plaćanja tog poreza za kompanije za prošlu godinu.

Aktivnosti na povećanju discipline u oblasti prijavljivanja i plaćanja poreza na promet nepokretnosti, započete u saradnji sa Notarskom komorom prošle godine, već daju dobre rezultate, tvrde u PU i dodaju da je po tom osnovu u prethodna dva mjeseca naplaćeno 2,97 miliona eura, 37 odsto više nego u istom period prošle godine”.

– Imajući u vidu da u proteklih godinu nije bilo povećanja poreskih stopa, ostvarenje naplate prihoda može se smatrati rezultatom aktivnosti PU na podsticanju dobrovoljnog poštovanja poreskih propisa i intenzivnih mjera inspekcijskog nadzora usmjerenih primarno na obveznike s niskim stepenom poreske discipline, kao i indikatorom rasta privredne aktivnosti i proširenja poreske osnovice u Crnoj Gori – kazali su predstavnici PU.

Ukupan bruto plan naplate za ovu godinu iznosi 1,1 milijardu eura, što je 85 miliona više u odnosu na plan za prošlu godinu, a 11 miliona više od ostvarenja.

– PU će tokom cijele godine, posebno tokom ljetnjih mjeseci kada se tradicionalno obim poslovanja preduzeća značajno uvećava, nastaviti s proaktivnim pristupom poreskim obveznicima, ali i aktivnostima inspekcijskog nadzora i prinudne naplate na osnovu utvrđenog rizika po poštovanje poreskih propisa – zaključuje se u saopštenju.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top