Prvih 100 britanskih firmi premješta poslovanje u Holandiju | Ekonomist

Prvih 100 britanskih firmi premješta poslovanje u Holandiju

Stotinjak kompanija preselilo je poslovanje iz Velike Britanije u Holandiju ili tamo osnovalo kancelarije, kako bi ostale unutar Evropske unije nakon planiranog Bregzita.

Slične poteze razmatra još 325 kompanija koje brine gubitak pristupa tržištu EU nakon britanskog napuštanja unije, kažu u holandskoj agenciji za strana ulaganja.

“Kontinuirana rastuća neizvjesnost u Velikoj Britaniji i sve izraženija mogućnost Bregzita bez dogovora zadaju tim kompanijama velike ekonomske glavobolje“, rekao je Jeroen Nijland, povjerenik u državnoj agenciji NFIA.

Zbog toga se, po njegovim riječima, sve više kompanija okreće Holandiji kao mogućoj novoj bazi na evropskom tržištu.

Riječ je kompanijama u segmentu finansija, informacionih tehnologija, medija, oglašavanja, bionauka i zdravstva, dodaje se u saopštenju agencije.

Njemačka, Francuska, Belgija i Irska glavni su konkurenti Holandiji u privlačenju kompanija koje sele poslovanje zbog Bregzita.

Preuzevši dužnost premijera prošlog mjeseca, Boris Džonson poručio je da će Britaniju izvesti iz EU krajem oktobra s dogovorom ili bez njega, podsjeća Rojters.


 

Izvor: Index

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top