Prvi susret Donalda Trampa i Angele Merkel | Ekonomist

Prvi susret Donalda Trampa i Angele Merkel

U Vašingtonu su se prvi put juče sastali njemačka kancelarka Angela Merkel i američki predsjednik Donald Tramp. Oba lidera su ocijenila da je sastanak bio veoma dobar.

Tom prilikom je američki predsjednik ponovio da snažno podržava NATO i pozvao njemačku kancelarku Angelu Merkel da više izdvaja za Alijansu.

“Prenio sam kancelarki Merkel da snažno podržavam NATO, kao i da je potrebno da naši saveznici plaćaju svoj dio troškova za odbranu”, rekao je Tramp na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Merkel.

Njemačka kancelarka istakla je da njena zemlja mora da ispuni ciljeve Alijanse kada je riječ o budžetskim izdvajanjima za odbranu. Merkel i Tramp takođe su razgovarali o Ukrajini i Avganistanu.

Tramp je naglasio i da očekuje da će Sjedinjene Države da postignu “fantastične rezultate” u trgovini sa Njemačkom, dok je njemačka liderka izrazila nadu da bi Sjedinjene Države i Evropska unija mogli da nastave razgovore o trgovinskom sporazumu.

Tramp je poručio i da ne vjeruje u izolacionizam, ali da bi trgovinska politika trebalo da bude poštenija.

“Tokom razgovora smo pokušali da se osvrnemo na sva ona pitanja u pogledu kojih nismo saglasni, ali i da približimo ljude i nađemo kompromis koji je dobar za obje strane”, istakla je Merkel.

Odgovarajući na pitanja novinara o optužbama da ga je bivši predsjednik Barak Obama prisluškivao tokom predizborne kampanje, koje je iznio na Tviteru, predsjednik Tramp je rekao da “veoma rijetko” žali zbog svojih tvitova.

Takođe je dodao da “barem ima nešto zajedničko sa Merkel”, aludirajući na izvještaje da su Sjedinjene Države prisluškivale njen telefon za vrijeme Obamine administracije. Lideri u Kongresu iz obje stranke saopštili su da ne vjeruju da je Tramp bio prisluškivan.

Američki predsjednik prethodno je razgovarao sa njemačkom kancelarkom u Ovalnoj kancelariji. Oba lidera su ocijenila da je sastanak bio veoma dobar.

Dok je bio predsjednički kandidat, Tramp je kritikovao Merkel zbog prijema stotina hiljada izbjeglica u Njemačku. Na konferenciji za novinare u Bijeloj kući, njemačka kancelarka je aludirala na različite stavove u pogledu tog pitanja, ističući: “To je očigledno nešto o čemu smo razmijenili mišljenja.”

U ovoj istorijskoj posjeti njemačka kancelarka je imala dva glavna cilja . Njemačka ekonomija zavisi od izvoza, a SAD su tu neprikosnoveni kupci njemačkih proizvoda: troše na njih dvostruko više novca nego Francuska, Britanija i Kina zajedno. Njemačka je decenijama svoju bezbjednost stavljala u ruke Vašingtona – SAD su država sa najviše vojnika u Njemačkoj, čak 35.000, što je zapravo najviše stranih vojnika u bilo kojoj zemlji zapadne hemisfere. Pod američkim nuklearnim kišobranom, Njemačka je svom snagom krenula u evropsku integraciju, a ekonomija je procvjetala.

Ono što je manje očigledno jeste odgovor na pitanje šta SAD ima od takvog odnosa sa Njemačkom. Upravo to je bio glavni zadatak njemačke kancelarke, da Trampa ubijedi da postoji mnoštvo razloga da se takav odnos nastavi.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top