Prvi put za 15 godina - Folksvagen u minusu | Ekonomist

Prvi put za 15 godina – Folksvagen u minusu

Njemačka automobilska kompanija Folksvagen objavila je da je u trećem kvartalu evidentirala velike gubitke zbog skandala sa manipulacijama izduvnih gasova.

Skandal će se odraziti i na dobit u 2015. godini.

Kako navodi agencija Rojters, riječ o prvom kvartalnom gubitku za VW u posljednjih 15 godina, pošto je kompanija u trećem kvartalu izdvojila 6,7 milijardi evra za pokriće troškova povezanih sa skandalom koji se odnosi na 11 miliona automobila širom svijeta, što je nešto iznad 6,5 milijardi evra izdvajanja najavljenih nedjelju dana poslije izbijanja afere u septembru.

U saopštenju VW-a se navodi da je gubitak iz poslovanja u periodu jul-septembar iznosio 3,48 milijardi evra, u poređenju sa profitom od 3,23 milijarde evra iz istog perioda lani, prenosi njujorška agencija “Blumberg”, i ocjenjuje da je takav gubitak znatno veći od projektovanog manjka analitičara od 3,27 milijardi evra.

Kao posljedica toga, njemačka kompanija sada očekuje da će njen profit iz poslovanja u ovoj godini biti znatno ispod prošlogodišnjeg od rekordnih 12,7 milijardi evra.

VW se još uvek nada da će, kada se izuzmu troškovi skandala, operativna marža kompanije biti između 5,5 i 6,5 odsto u ovoj godini, posle 6,3 odsto iz 2014. godine.

Brend VW-a, koji je suočen sa najvećim skandalom u svojoj istoriji, povećao je dobit od prodaje na 3,0 odsto sa 2,8 odsto iz istog perioda lani, budući da mu je profit iz poslovanja skočio 17 odsto, navodi njujorška agencija “Blumberg”.

“Neto likvidnost VW-a je uvećana za 29 odsto, na 27,8 milijardi evra, a ograničeni rast novčanih izdvajanja na ime skandala pozitivan je znak u pogledu sposobnosti kompanije da se suoči sa krizom”, izjavio je analitičar Komercbanke, Saša Gomel.

Kao reakcija na najnovije vijesti, akcije VW-a su skočile za čak 4,2 odsto, pa su se jutros na Frankfurtskoj berzi trgovale po cijeni od 108,5 evra.

Od početka skandala 18. septembra, tržišna vrednost VW-a je umanjena za oko 21 milijardu evra, navodi njujorška agencija.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top