Prvi podvodni gasovod - prekretnica za čitav istočni Mediteran | Ekonomist

Prvi podvodni gasovod – prekretnica za čitav istočni Mediteran

Kipar i Egipat su potpisali sporazum o izgradnji prvog cjevovoda za transport prirodnog gasa s Kipra po dnu Sredozemnog mora do Egipta.

“Potpisivanje označava prekretnicu, ne samo za Kipar, već i za čitav istočni Mediteran”, rekao je kiparski ministar energetike Jorgos Lakotripis o poseti egipatskog ministra za naftu Tareka el-Mole.

Gas s nalazišta u priobalju Kipra će se transportovati u Egipat, gde će se pretvoriti u tečni prirodni gas koji će se izvoziti u Evropu.

Američka firma “Nobl enerdži” je U 2011. godine otkrila gas u priobalju Kipra, a rezerve se procjenjuju na 127,4 milijarde kubnih metara, ali komercijalna eksploatacija još nije počela.

Konzorcijum, u kojem su, pored “Nobl enerdži”, i firme “Dač Šel” i DELEK iz Izraela, namjerava da prije početka operacije ponovo pregovara s kiparskom vladom o uslovima ugovora.

Po riječima kiparskog ministra, taj sporazum privućiće milijarde dolara u izgradnju infrastrukture.

Već u narednih 30 dana biće formirana zajednička komisija za nadgledanje tog projekta, uz podršku Evropske unije koja nastoji da diversifikuje svoje izvore energije.

Nikozija želi da gas isporučuje u Egipat od 2022. godine, ali napredak projekta sada zavisi od trgovinskih sporazuma sa investitorima.

To bi bili prvi prihodi od prirodnog gasa za Kipar koji je dao dozvole za istraživanje nafte francuskom “Totalu”, italijanskoj firmi ENI i američkom “Ekson-Mobilu”.


 

Izvor: Beta

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top