Prvi Macintosh predstavljen prije 33 godine | Ekonomist

Prvi Macintosh predstavljen prije 33 godine

Kompanija Apple Computer predstavila je liniju personalnih računara Macintosh na današnji dan 1984. godine. Prvi Appleov računar dobio je ime po sorti jabuke McIntoš, a riječ je bilo o prvom komercijalno uspješnom personalnom račinaru koji je imao grafički interfejs i miš umjesto standardno kompandnog linijskog interfejsa.

Kao osnovu prvi Macintosh imao je mikroprocesor Motorola 68000, a za njegov razvoj korišćena su iskustva stečena projektom Apple Lisa. Cijena mu je bila 2.495 dolara i bio je uspešan proizvod, pomažući utemeljenje nove linije linije računara.

macintosh 1984Predstavljanje uređaja najavljeno je reklamom koja je imala scene koje asociraju na Orvelovu „1984.“ praćene pop muzikom, drečavom računarskom grafikom i veliki ekran na kojem je pisalo „24. januara Apple Computer će predstaviti Macintosh i vidjećete zašto 1984. neće biti kao ‘1984’.“

U, za to vrijeme, kontroverznoj reklami ni na koji način nije pomenuta kompanija IBM, no bilo je jasno na šta se aludira korišćenjem bezličnih ljudi koji gledaju ekran sa kojeg im se obraća Veliki brat.

Tadašnji predsjednik kompanije Apple Computer Džon Skali i direktor Stiv Džobs predstavili su Macintosh kao “ludi veliki” računar kreiran za “25 miliona radnika znanja samo u ovoj zemlji”.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top