Prvi let od Britanije do Australije trajao 17 sati | Ekonomist

Prvi let od Britanije do Australije trajao 17 sati

Aviokompanija “Qantas” uspostavila je protekle noći direktan let na liniji Pert-London, koji je ušao u istoriju, jer su se putnici bez pauze vozili 17 sati. Ovo je prvi put da su Australija i Velika Britanija povezane non-stop režimom u vazduhoplovstvu, a uzbuđenje u “Qantasu” je veliko.

Poslije 17-satnog leta Boing 787-0 Dreamliner je nakon pređenih 14.498 kilometara dotakao dno aerodroma Hitrou u Londonu. Ovaj let dio je ambicioznog plana kompanije da ultra duge letove uvede kao redovne u svoj raspored.

Raniji letovi kompanije “Quantas” od Australije do Velike Britanije išli su takozvanom “kengur rutom” i uključivali četiri dana i sedam zaustavljanja. Na ovom posljednjem bilo je više od 200 putnika i 16 članova posade. Dreamliner kojim su se vozili ima unaprijeđen kvalitet vazduha i snižen nivo buke u kabinama kako bi se minimizirala neugoda koju prate dugi letovi.

Novim rekordom potučen je onaj koji je dotad držala kompanija “Qatar Airways” na letu iz Dohe do Oklanda. I kompanije “Emirates” i “United Airlines” imaju non-stop letove na kojima se pređe više od 14.000 km.

 

Komentariši

Top