Prvi efekti Bregzita ograničeni na Veliku Britaniju | Ekonomist

Prvi efekti Bregzita ograničeni na Veliku Britaniju

Prvobitni efekti odluke Velike Britanije da istupi iz Evropske unije su uglavnom ograničeni na tu zemlju, uprkos velikoj neizvesnosti u pogledu toga li će takva odluka naštetiti globalnoj ekomiji u budućnosti, ocijenili su zvaničnici Evropske centralne banke (ECB) na posljednjem zasijedanju te institucije.

Prema zapisniku sa ECB-ovog sastanka, održanog 21. jula, zvaničnici te finansijske institucije ocijenili su da su finansijska tržišta prebrodila početni šok prouzrokovan ishodom britanskog referenduma, ali su izrazili zabrinutost u pogledu dugoročnog uticaja Bregzita po druge evropske zemlje, prenosi američka agencija AP.

Izlazak Britanije iz EU bi zahtijevao ponovne pregovore o trgovinskim odnosima, što bi, kako su istakli zvaničnici, moglo potrajati godinama i stvoriti neizvesnost za preduzeća.

Američka novinska agencija podsjeća da je ECB na julskom sastanku ostala pri istim podsticajnim mjerama, koje uključuju mjesečni otkup obveznica od 80 milijardi eura i referentnu kamatnu stopu od nula odsto.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top