Prva prodaja obveznica nove grčke vlade | Ekonomist

Prva prodaja obveznica nove grčke vlade

Atina — Grčka je prodala šestomjesečne državne obveznice ukupne vrijednosti 812,5 miliona eura, što je prva prodaja od dolaska na vlast radikalne ljevice Sirize.

Te dužničke hartije prodate su po stopi prinosa od 2,75 odsto godišnje, dok je prinos za prethodnu emisiju obveznica prije mjesec dana bio 2,30 odsto, a tražnja investitora je pala, navodi se u saopštenju grčke agencije za upravljanje javnim dugom (PDMA).

Tražnja je bila 813 miliona eura (za emisiju od 625 miliona eura), a na kraju je prihvaćeno 812,5 miliona eura, navela je Agencija.

Izborna pobjeda ljevičarske Sirize Aleksisa Ciprasa, koja traži otpisivanje dijela javnog duga i prekid mjera štednje, uznemirilo je tržišta i neke visoke zvaničnike eurozone.

Nesigurnost tržišta već je bila primjetna tokom prethodne emisije državnih hartija od vrijednosti u januaru, pred izbore u Grčkoj. Grčka država je u aprilu 2014. prvi put izašla na tržište poslije četiri godine pauze zbog finansijske krize.

Prinosi na grčke obveznice bili su u postojanom padu kako su se grčke finansije poboljšale mjerama štednje.

Izvor: Beta

 

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top