Prva država koja se odriče gotovine | Ekonomist

Prva država koja se odriče gotovine

Gotovina odlazi u istoriju, svjedoci smo te činjenice. Od danas znamo i koja je prva zemlja koja će to uraditi. Zvanično, Švedska od 2023. godine će biti uređeno društvo bez gotovine!

Kako pokazuju studije Državnog instituta za tehnologiju KTH, za pet godina situacija će biti takva da prodavnice neće htjeti da prihvate gotovinu u toj zemlji.

Postoji i druga strana – ipak su potrošači ti koji diktiraju pravila, jer oni i plaćaju za usluge i dobra koja im trebaju. Kao zvaničan datum se navodi 24. mart 2023. godine.

Paradoksalna situacija je da 97 odsto trgovaca prihvata keš, ali potrošači kao da to ne žele, pa jedva 18% građana plaća u gotovini.

“Mi smo mala zemlja koja je dugo vremena imala stabilnu demokratiju. Za nas nije problem da je novac vidljiv samo na internet-stranici, vjerujemo”, objasnio jedan od zagovornika novog sistema.

Uprkos dosadašnjem napretku, i dalje postoje one grupe koji sumnjaju. Niklas Arvdison tvrdi da je riječ uglavnom o starijim ljudima, osobama sa invaliditetom, imigrantima i malim preduzećima.

Ironično, Švedska je postala i prva evropska nacija koja je počela da štampa novčanice.


 

Izvor fotografije: Tripping.com

Komentariši

Top