Prugom od Pekinga do Moskve za 30 sati | Ekonomist

Prugom od Pekinga do Moskve za 30 sati

Kina će sagraditi brzu prugu koja će spojiti Peking i Moskvu u vrijednosti od 242 milijarde dolara. Kineske vlasti navode da će put između prijestonica trajati 30 sati.

Pruga će biti duga 7.000 kilometara i ići će kroz Kazahstan, a u saopštenju kineskih vlasti navodi se da će ovaj projekat olakšati putovanje između Evrope i Azije.

Kina aktivno promoviše svoju tehnologiju brzih pruga i vidi Rusiju kao atraktivno tržište, s obzirom na hladne odnose između zvaničnog Pekinga i Zapada zbog situacije u Ukrajini.

Rusija i Kina potpisali su u oktobru 2014. godine memorandum koji se tiče brzih pruga. Prvi potpredsjednik ruske željeznice Aleksandar Mišarin rekao je u novembru prošle godine da bi do Pekinga moglo da se stigne za 30 sati, dok je danas za taj put potrebno pet dana.

Mišarin je naveo da bi radovi trebalo da traju od osam do 10 godina, uporedivši složenost i važnosti projekta sa izgradnjom Sueckog kanala.

 

Izvor: Novosti
Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top