Pruga koja smanjuje transakcione troškove | Ekonomist

Pruga koja smanjuje transakcione troškove

Lideri Azerbejdžana, Turske i Gruzije pustili su u saobraćaj željezničku prugu dugu 826 kilometara.

Ova pruga povezuje tri zemlje i uspostavlja teretnu i putničku vezu između Evrope i Kine zaobilazeći Rusiju. Željeznička linija, koja uključuje novu prugu od 105 km, imaće kapacitet transporta milion putnika i pet miliona tona tereta godišnje, prenosi agencija Rojters.

Nova željeznica Baku-Tbilisi-Kars, kako je najavljeno, pružiće ekonomski podsticaj regionu.

“Baku-Tbilisi-Kars je dio velikog “Puta svile” i važno je da smo ovaj projekat sproveli sopstvenim sredstvima”, rekao je turski predsjednik Erdogan na ceremoniji inauguracije željeznice, na kojoj je bio i predsjednik Azerbejdžana Ilham Alijev i gruzijski premijer Giorgi Kvirikašvili.

Polazeći od Bakua, glavnog grada Azerbejdžana, vozovi će se na putu zaustavljati u gruzijskoj prijestonici Tbilisi, zatim će u gruzijskom gradu Akalkalaki preći na brzu prugu i završavati putovanje u turskom gradu Karsu.

Ukupni troškovi projekta porasli su na više od milijardu dolara u odnosu na inicijalnu procjenu od oko 400 miliona dolara. Najveći dio finansiranja potekao je iz državnog naftnog fonda Azerbejdžana.

“Nekoliko evropskih zemalja je izrazilo interesovanje za ovaj projekat, tako da je Azerbejdžan u razgovarima s njima”, rekao je Alijev, dodajući da su Kazahstan i druge zemlje centralne Azije zainteresovane za prevoz robe prugom Baku-Tbilisi-Kars.


 

Izvor: B92

Komentariši

Top