Provjeriti investitora i dozvole pa kupovati stan

Lijep i jeftin dom. U ovom primamljivom opisu stana iz oglasa, “jeftin” obično znači da ima neki nedostatak, bučne komšije, lošu izolaciju, prokišnjava potkrovlje, nisko prizemlje ili da nije uknjižen. U ovom posljednjem slučaju, onaj ko kupuje nekretninu koja nije zavedena u katastar, mora da otvori, narodski rečeno, četvoro očiju! Trebalo bi da prati uputstva pravnika i agenata za prodaju nekretnina da mu kasnije neko ne bi stavio “šapu” na stan. Prevare su česte, a mnoge nekretnine se prodaju i po nekoliko puta.

Kupci dok pronađu odgovarajući prostor za život obično “obiju” mnogo pragova. Ukoliko ta nekretnina nije uknjižena još će da se pomuče to da srede. U praksi se često dešava da stanovi stari po 30, 40 godina nisu uknjiženi, što zbog nemara vlasnika, što zbog propusta građevinskog preduzeća koje je gradilo stan.

Rješavanje ovakvih problema sa zgradama iz prošlog vijeka spada u lakše poslove. Komplikovanije je sa nekretninama koje još nisu ozidane. Tim kupcima preporučuje se da budu oprezni u ovakvim situacijama, da obavezno obave uvid u dokumentaciju investitora. Prvenstveno u građevinsku dozvolu. Ona se izdaje na osnovu građevinskog projekta koji sadrži sve stanove, njihovu kvadraturu, ukupno bruto i neto površinu.

Na osnovu nje kupac može da utvrdi da njegov stan na primjer ima zaista 30 kvadrata. Taj dokument potvrđuje ko ga pravi, da li su grad ili opština dali dozvolu da se zida taj objekat, sa tim brojem stana i tom kvadraturom.

Redakcija
Redakcija
Redakcija <a href="http://ekonomist.me">Ekonomista</a> donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top