Provjerite da li vaša ideja ima budućnost | Ekonomist

Provjerite da li vaša ideja ima budućnost

Svaki uspješan posao počinje sa dobrom idejom, ali put do prave ideje može biti težak. I kada dođete do tog saznanja, može se desiti da ipak sumnjate u nju. Donosimo vam test kojim možete provjeriti potencijal vaše ideje:

  1. Da li je izabrani koncept blizak sa vašim afinitetima? Veći dio života provedete radeći, pa je jako važno da je to što radite nešto do čega vam je jako stalo. Nađite način da povežete vaš posao sa vašom ličnom strašću. Upamtite ovu malu mudrost: „Ako volite to što radite, nećete provesti ni jedan dan života na poslu“.
  2. Da li ste spremni za velike stvari? Da bi vaše preduzeće izraslo u respektabilan biznis, vaš koncept treba da bude nešto sa čim zaista možete da se nosite na tržištu i što treba da vam donese prihod. Postoje li šanse za širenjem i spajanjem sa drugim subjektima? Da li vaša kompanija može dobiti internacionalni karakter? Ako sebe uhvatite u mislima: „Postoji potencijal za rast na način koji je bolji od mojih preliminarnih planova“, znajte da ste na dobrom putu.
  3. Jeste li sposobni da zamislite realizaciju svoje ideje? Vizualizacija uspjeha može biti od vitalnog značaja. Dobra ideja koja vam to omogućava, može se pokazati kao jedna od održivih. Razmislite da li razvoj vaše ideje možete pretočiti u stvarnost u sopstvenoj glavi . Takva vizija treba da sadrži ključne elemente, kao što su budžet, koncept marketinga i mogući broj zaposlenih.
  4. Možete li da razumijete moć savremene tehnologije? Nema ništa loše u tradicionalnim biznis idejama. Ipak, koncept koji je u saglasju sa modernom tehnologijom, uključujući internet i društvene medije, čini uspjeh ideje vjerovatnijim.
  5. Možete li postati ekspert u odabranoj oblasti? Ne morate posjedovati master diplomu prestižne poslovne škole da bi vaša kompanija napravila veliku stvar. Ali, ako vaša ideja zahtijeva mnogo učenja i čitanja literature, to morate i učiniti. Istraživanje jeste težak posao, ali i to je dio vođenja posla. Da bi vaše preduzeće opstalo, morate izrasti u eksperta na svom polju djelovanja. Vjerovatno će vas vaša ideja natjerati na popunjavate rupe u svom obrazovanju. Ako to nije slučaj, na pogrešnom ste putu.

Svi mi želimo da budemo uspješni. Odabir prave ideje je samo pola dobijene bitke. Dio pripada sreći, a ostatak je na vama.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top