Protesti u brodogradilištu Bijela | Ekonomist

Protesti u brodogradilištu Bijela

Radnici brodogradilišta u Bijeloj danima protestuju tražeći isplatu zaostalih plata, povezivanje staža i otpremnine.

Država, koja je vlasnik brodogradilišta, poslije četiri propala pokušaja prodaje odlučila je da preduzeće ponudi u koncesiju. Radnici se ne slažu. Strahuju, kažu, da je to pokušaj jeftine rasprodaje imovine firme.

Mašine brodogradilišta u Bijeloj su utihnule. Mjesec i po kompanija je u stečaju, a 200 radnika koji su završili na birou danima protestuju tražeći isplatu dvije i po zarade, povezivanje staža i otpremnine.

“Ono glavno oko čega je zapelo je isplata otpremnina radnicima brodogradilišta koji ne pristaju na socijalni program koji nam nudi Vlada, nego tražimo isplatu preko kolektivnog ugovora i garancije da će nam taj kolektivni ugovor biti isplaćen”, kaže sindikalac Mladen Krivokapić.

Po socijalnom programu otpremnine bi bile od tri do 18.000 eura, po ugovoru od 12 do 35. Država smatra da je uvođenjem stečaja kolektivni ugovor prestao da važi.

Ukupni dug brodogradilišta prelazi 16 miliona eura, a stečaj je pokrenut zbog 6,5 miliona neplaćenih poreza i doprinosa.

“Ni bivša uprava kompanije, niti stečajni upravnik, koji je u međuvremenu dao ostavku, nisu bili voljni da pred kamerama komentarišu situaciju u brodogradilištu. U telefonskom razgovoru stečajni upravnik objasnio je kako je ostavku dao jer mu nije bilo omogućeno da radi svoj posao, kako tvrdi, zbog stalnih protesta i opstrukcije radnika. On je, kaže, pokušao da se dogovori s njima i isplati im jednu platu kako bi završili rad na pet inostranih brodova koji su u ovom momentu zarobljeni u Bijeloj”, javlja Al Jazeerina reporterka Milica Marinović.

Radnici su to odbili, a svaki dan kašnjenja je novi trošak za državu. Četiri pokušaja vlade da proda akcije preduzeća nisu uspjele, pa se ona odlučila za programirani stečaj. Interesovanje za kupovinu preduzeća pokazali su holandski Damen i kanadski Adriatic Marinas, vlasnici elitne luke Porto Montenegro.

 

Izvor: Al Jazeera

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top