Protesti u Brazilu | Ekonomist

Protesti u Brazilu

Radnici državne naftne kompanije održali su demonstracije u znak podrške predsjednici Dilmi Rousseff.

Pristalice Vlade održale su demonstracije u znak podrške predsjednici Dilmi Rousseff. Ona i njeni saradnici optuženi su za ulogu u korupcijskoj aferi koja potresa državnu naftnu kompaniju Petrobras. Podrška predsjednici stiže dan uoči najavljenog masovnog antivladinog protesta.

Bučan, ali mali kontingent podrške u Rio De Janeiru, državnom naftnom divu Petrobrasu i protivljenja pozivima za opozivom predsjednice Dilme Rousseff. Parole poput: “Mi smo radnici u naftnoj industriji” i “Nismo korumpirani” viđene su u Riju i protestima širom Brazila.

Izražavale su bojazan u ljevičarskim krugovima, da bi koruptivni skandal u Petrobrasu mogao da vodi pozivima za privatizaciju kompanije.

Protiv opoziva predsjednice marširali su i članovi brazilskog socijalnog pokreta MST, jedne od najuticajnijih ljevičarskih organizacija u Latinskoj Americi, iako kritični prema vladinim mjerama štednje.

Najveći skup podrške održan je u Sao Paolu. Okupljeni su bili uglavnom dugogodišnje pristalice Radničke partije, još iz vremena Rousseffinog prethodnika Lule da Silve. “Lula i Dilma mnogo su doprinijeli dobrobiti radničke klase”, ističe Jose Carlos De Sousa, pristalica Vlade.

Stotine pripadnika specijalne policije izašle su na ulice, ali protesti su ostali mirni.

Teško je vjerovati da će ovi mali protesti širom države povećati popularnost brazilske predsjednice, koja nikada nije bila na nižem nivou. Jer, pored korupcijskog skandala, ona se veoma teško nosi sa ekonomijom koja sve više posrće, visokom inflacijom i oslabljenom valutom.

Izvor: Al Jazeera

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top