Prosvjetari traže povećanje zarada | Ekonomist

Prosvjetari traže povećanje zarada

Pregovori Sindikata prosvjete (SPCG) i resornog ministarstva za izradu novog Granskog kolektivnog ugovora počeće do kraja decembra, saopštili su iz Sindikata navodeći da će tražiti uvećanje zarada od minimum deset odsto.

U saopštenju se navodi da je Glavni odbor Sindikata prosvjete 7. decembra održao sjednicu kojoj je prisustvovao ministrar prosvjete gospodin Damir Šehović sa svojim sasradnicima.

– Nakon odbijanja zajedničkog predloga (Ministarstva prosvjete i SPCG) usklađivanja koeficijenata sa Zakonom o zaradama u javnom sektoru za sedmi stepen stručne spreme od Ministarstva finansija, na sjednici su razmatrani mogućnosti i način daljih zajedničkih aktivnosti – kaže se u saopštenju.

Na sjednici je, kako se navodi, donijet zaključak da SPCG prihvata ponudu Ministarstva prosvjete za početak pregovora za izradu novog Granskog kolektivnog ugovora kojim bi se obuhvatilo uvećanje zarada za sve zaposlene u prosvjeti.

– Pregovori će početi u decembru. Glavni odbor daje mandat budućem pregovaračkom timu da traži uvećanje zarada od minimum deset odsto – zaključeno je na sjednici.

Sindikat će, kako je saopšteno, učestvovati u raspodjeli dogovorenog iznosa za isplatu nadoknade za prevoz zaposlenih koji pod otežanim uslovima putuju do radnog mjesta, i nastaviti saradnju sa Ministarstvom kako bi se blagovremeno isplatile naknade po osnovu jubilarnih nagrada.

Iz Sindikata su najavili da će inicirati izmjene Pravilnika o kriterijumima, načinu i postupku raspodjele sredstava za unapređenje kvaliteta nastave i talente.

– SPCG će zahtijevati nastavak pregovora za donošenje akta o minimumu procesa rada u ustanovama javnog obrazovanja, u skladu sa Zakonom o štrajku – dodaje se u saopštenju.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top