Prosječna starost automobila u SAD je 11,5 godina

Prosječna starost automobila u Sjedinjenim Državama je rekordno visoka, iznosi 11,5 godina.

U isto vrijeme rekorde bilježi i prodaja novih automobila, pokazalo je istraživanje koje danas prenosi Ju-Es-Ej Tudej (USA Today).

Dnevnik konstatuje da je to naizgled paradoksalno, ali i da ima jednostavno objašnjenje – vozači sve češće kupuju nova kola, a u isto vrijeme ne odriču se starih, jer su i dalje pouzdana ili svoje polovnjake predaju tržištu gde dobijaju nove vlasnike, ali svakako ne odlaze na otpad.

“Vozila, jednostavno, traju duže nego ikada ranije i vlasnici ih koriste duže nego ranije”, rekao je Mark Seng iz kuće IHS Automotiv, koja je sprovela istraživanje o stanju američkog voznog parka.

Prema tim podacima, broj registrovanih “lakih vozila” u SAD je takođe najviši u istoriji i iznosi 257,9 miliona, a Amerikanci godišnje kupe 17 miliona novih automobila.

Na američkim putevima je oko 14 miliona automobila starih najmanje četvrt vijeka, što je oko osam miliona više nego 2002. godine, a čak 44 miliona automobila staro je između 16 i 24 godine, što je više za 26 miliona nego 2002. godine. Oko 120 miliona automobila u Americi staro je od šest do 14 godina.

 

Izvor: Beta
Redakcija
Redakcija
Redakcija <a href="http://ekonomist.me">Ekonomista</a> donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top