Prosječna plata u julu iznosila 476 evra | Ekonomist

Prosječna plata u julu iznosila 476 evra

Prosječna zarada (bruto) u julu ove godine u Crnoj Gori iznosila je 719 evra, dok je prosječna zarada bez poreza i doprinosa (neto) iznosila 476 evra, saopšteno je iz MONSTAT-a.

To znači da je u odnosu na prethodni mjesec prosječna netozarada u julu zabilježila je pad od jedan odsto.

“Prosječna zarada bez poreza i doprinosa u julu u odnosu na isti mjesec prethodne godine zabilježila je rast od 1,3 odsto, dok je u odnosu na prosječnu zaradu u 2014. godini zabilježila pad od 0,2 odsto”, naglašeno je iz MONSTAT-a.

Ako se ima u vidu da su potrošačke cijene u julu u odnosu na jun zabilježile pad od 0,5 odsto, proizilazi da su realne neto zarade u istom periodu zabilježile pad od 0,5 odsto.

Po sektorima djelatnosti prosječne zarade bez poreza i doprinosa (neto) u julu 2015. godine u odnosu na prethodni mjesec zabilježile su rast u sljedećim sektorima djelatnosti: Poslovanje sa nekretninama (5,5 odsto), Ostale uslužne djelatnosti ( pet odsto), Snabdijevanje vodom, upravljanje otpadnim vodama, kontrola procesa uklanjanja otpada i slično aktivnosti (3,1 odsto), Finansijske djelatnosti i djelatnosti osiguranja (2,6 odsto), Vađenje ruda i kamena (2,1 odsto), Prerađivačka industrija (1,9 odsto), Zdravstena i socijalna zaštita (1,2 odsto), Stručne, naučne i tehničke djelatnosti (jedan odsto), Informisanje i komunikacije (0,4 odsto), Usluge smjestaja i ishrane (0,2 odsto).

Pad je zabilježen u sektorima: Umjetnost zabava i rekreacija (10,6 odsto), Građevinarstvo (8,5 odsto), Poljoprivreda, šumarstvo i ribarstvo (4,4 odsto), Snabdijevanje električnom energijom, gasom, parom i klimatizacija (3,3 odsto), Saobraćaj i skladištenje (2,9 odsto), Trgovina na veliko i malo (2,4 odsto), Administrativne i pomoćne uslužne djelatnosti (1,4 odsto), Obrazovanje (0,7 odsto) i Državna uprava i odbrana (0,4 odsto).

Izvor:cdm

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top