Prosječna likvidna sredstva preko milijardu | Ekonomist

Prosječna likvidna sredstva preko milijardu

Prosječna likvidna sredstva banaka u avgustu su iznosila 1,04 milijarde eura, što je 11,3 odsto više nego u julu, pokazuju podaci Centralne banke (CBCG).

“Prosječna likvidna sredstva su u odnosu na avgust prošle godine porasla 10,7 odsto” (Foto: pixabay.com)

Prosječna likvidna sredstva su u odnosu na avgust prošle godine porasla 10,7 odsto.

Koeficijenti likvidnosti za bankarski sistem u cjelini su, na dnevnom i dekadnom nivou, bili iznad propisanih minimuma.

Bilansna suma banaka je na kraju avgusta iznosila skoro 4,07 milijardi eura i bila je 2,1 odsto viša nego na kraju jula. Bilansna suma je u odnosu na avgust prošle godine porasla 10,3 odsto.

U strukturi aktive banaka, u avgustu su dominantno učešće od 65,9 odsto ostvarili ukupni krediti, nakon kojih slijede novčana sredstva i računi depozita kod centralnih banaka sa 19,1 odsto, dok se 15 odsto odnosilo na preostale stavke aktive.

U strukturi pasive, dominantno učešće od 76,3 odsto ostvarili su depoziti, nakon kojih slijedi kapital sa 12,7 odsto, pozajmice sa 7,7 odsto, dok se na ostale stavke odnosilo 3,3 odsto ukupne pasive.

Ukupan kapital banaka na kraju avgusta iznosio je 517,2 miliona eura i bilježi rast od 2,6 odsto na mjesečnom, odnosno 4,2 odsto na godišnjem nivou.


 

Izvor: Rtcg

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top