Prosječna januarska zarada u Crnoj Gori 511 eura | Ekonomist

Prosječna januarska zarada u Crnoj Gori 511 eura

Prosječna zarada bez poreza i doprinosa u januaru je, prema podacima Monstata, iznosila 511 eura i bila je 0,4 odsto veća nego u decembru prošle godine.

Prosječna zarada bez poreza i doprinosa u januaru je, u poređenju sa istim mjesecom prošle godine, porasla 4,3 odsto, dok je u odnosu na prosječnu neto zaradu u prošloj godini bila 2,4 odsto veća, pokazuju podaci Monstata.

Prosječna bruto zarada u januaru iznosila je 767 eura.

Statističari su kazali da, ako se ima u vidu da su potrošačke cijene u januaru u odnosu na decembar prošle godine porasle 0,3 odsto, proizlazi da su realne neto zarade u istom periodu porasle 0,1 odsto.

“Po sektorima djelatnosti prosječne neto zarade u januaru su u odnosu na decembar prošle godine zabilježile su rast u sektorima umjetnost zabava i rekreacija 2,7 odsto, informisanje i komunikacije 2,5 odsto, prerađivačka industrija 2,1 odsto, zdravstena i socijalna zaštita dva odsto, trgovina na veliko i malo 1,4 odsto, poslovanje sa nekretninama 1,1 odsto, snabdijevanje vodom, upravljanje otpadnim vodama, kontrola procesa uklanjanja otpada i sličnih aktivnosti 0,6 odsto, građevinarstvo 0,5 odsto, stručne, naučne i tehničke djelatnosti 0,3 odsto i državna uprava i odbrana 0,2 odsto”, navodi se u saopštenju.

Pad je zabilježen u sektorima ostale uslužne djelatnosti sedam odsto, administrativne i pomoćne uslužne djelatnosti 4,6 odsto, poljoprivreda, šumarstvo i ribarstvo 2,6 odsto, finansijske i djelatnosti osiguranja 2,5 odsto, obrazovanje 1,8 odsto, usluge smještaja i ishrane 1,7 odsto, snabdijevanje električnom energijom 1,4 odsto i vađenje ruda i kamena 1,3 odsto.

 

Izvor: RTCG

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top